Friday, January 24, 2014

Butter Garlic Lobster


Butter Garlic Lobster


Bahan-bahan

  • 1 ekor udang kara
  • 1 buku mentega
  • Sebiji bawang putih
  • Sebiji bawang besar
  • 3 tangkai daun basil
  • ¼ biji betik
  • ¼ ubi keledek
  • 1 biji buah markisa
  • Chinese Parsley
  • Minyak
  • Garam
  • Gula
  • Lada hitam
  • Ais
  • Air

      Cara Penyediaan

      Udang Kara

    • 1. Rebus air, bawang besar dan bawang putih sehingga mendidih. Masukkan garam dan lada hitam.
    • 2. Blanch udang kara selama 4 minit, tutup api dan keluarkan udang kara dan masukkan ke dalam ais yang dicampurkan dengan air.
    • 3. Keluarkan isi udang kara dari kulit.
    • 4. Di dalam kuali yang lain masukkan smentega dan 8 ulas bawang putih yang telah diketuk.
    • 5. Celupkan udang kara di dalam mentega sebentar sahaja dan hidangkan.
    • Sos Pesto Basil

    • 1. Kacang tana disangai dan dibuang kulit dan dikisar halus.
    • 2. Masukkan daun basildan kacang yang telah dikisar ke dalam pengisar, masukkan 3 ulas bawang putih dan dikisar dengan minyak.
    • 3. Tambahkan garam dan lada hitam.
    • Keledek

    • 1. Keledek dipotong dadu dan diperapkan dengan garam, lada hitamkemudian dibakar selama 20 minit di dalam oven pada suhu 180c.
    • Salsa Jambu Batu

    • 1. Tapiskan jus buah markisa dan campurkan secubit garam.
    • 2. Betik dan jambu batu dipotong dadu.
    • 3. Hiris halus daun parsley.
    • 4. Campurkan semua bahan dan gaulkan bersama.

    No comments:

    Post a Comment