Friday, January 17, 2014

KACANG KELISA (BOTOL)


Kacang kelisa atau juga dipanggil kacang botol merupakan sayur tempatan yang bukan asli. Kacang ini dipercayai berasal dari Afrika TimurIndonesiaPapua New Guinea dan Indo China. Kacang kelisa yang masih muda mengandungi satu hingga tiga peratus protein di dalamnya. Jumlah kandungan protein yang tinggi membuatkan kacang kelisa menjadi salah satu ulam sumber protein yang standing dengan jenis kekacang yang lain.

            Selain protein, kacang kelisa juga tinggi khasiat kalsium, zat besi dan vitamin A. Daun kacang ini boleh dimakan secara mentah manakala ubinya boleh dijadikan ulam. Walaupun dicelur, anda msih boleh mendapatkan khasiat proteinnya selain juga khasiat karbohidrat, kalsium dan fosforus. Akarnya pula dipercayai berkesan untuk menghilangkan perasaan gayat apabila berada di tempat yang tinggi.

No comments:

Post a Comment