Tuesday, January 14, 2014

Masak Pindang ikan tongkol

Masak Pindang ikan tongkol (resepi arwah ibu )
(orang melaka kata masak pindang )


 Bahan2:
 5 ketul ikan tongkol di bersihkan
 2 camca kecil kunyit serbuk
 2 inci halia
 1 biji bawang besar- dihiris
 3 keping asam keping
 air asam jawa
 8 biji cili api ( dibelah dua.atau  ditumbuk kalau xnk pedas kurangkan )
 1 liter air
 Garam secukup rasa.




 Cara2 nk masak
.  Panaskan air dalam periuk sampai air  menggelegak.masukkan halia,serbuk kunyit, air asam jawa  /asam keping dan tunggu kuah menggelegak balik baru  letakkan ikan kacau perlahan2.Tutup sebentar sementara  menunggu ikan masak. Bila ikan dah masak masukkan cili api  dan perasakan ngan garam, kacau sebati perlahan2 supaya  ikan tak hancur.Biler rasa kuah singgang dah sebati dan  secukup rasa tutup apu dan siap tuk dihidangkan.


 p/s : Boleh jugak guna ikan lain seperti ikan kembung,ikan parang,ikan  tenggiri dan ikan ikan citarasa anda

No comments:

Post a Comment