Thursday, November 21, 2013

PAIS IKAN (pelbagai jenis ikan)

Bahan-bahannya:

7 ekor ikan kembong sederhana besar
20 tangkai cili kering dikisar
7 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
1/2 inci halia dikisar
1/2 inci kunyit hidup dikisar
2 batang serai dikisar
1/4 cawan air asam jawa pekat ( digunakan untuk mengisar, sekiranya sukar boleh tambah sedikit air lagi)
garam, gula dan perasa secukupnya
daun pisang secukupnya
aluminium foil secukupnya




Cara-caranya:

1. Gaulkan kesemua bahan-bahan kisar bersama ikan dan tambahkan dengan garam, gula serta perasa secukupnya. Ketepikan.
2. Gunting daun pisang sekadar cukup untuk membungkus seekor ikan. Letak ikan dan bahan-bahan kisar di dalamnya dan bungkus.
3. Alaskan bungkusan tadi dengan aluminium foil dan rapikan bungkusan. Buat hingga ikan dan bahan-bahan kisar habis.
4. Bakar atas api gas atau kuali serbaguna selama 15-20 minit.

p/s: arwah emak hanya menggunakan daun pisang, tidak memasukkan serai dalam bahan kisar dan arwah tumbuk semua bahan-bahan mentah tadi dan gaulkan dengan asam jawa bersama biji-bijinya.

No comments:

Post a Comment