ACAR TIMUN BEREMPAH
Bahan-bahannya
1)8 ulas bawang merah-belah dua setiap biji
2)5-6 ulas bawang putih-belah dua setiap biji
3)1 1/2 batang timun-buang empulur dan potong jejari
4)1 batang carrot-dikupas dan potong jejari
5)1 biji cili merah-dibuang biji dan dipotong jejari
6)1 1/2 cm halia-kupas kulit dan dimayang halus
7)1 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
8)Sedikit kayu manis, buah pelaga dan rempah campur
9)sedikit cuka
10)garam, gula dan serbuk perasa
11)air
Bahan-bahannya
1)8 ulas bawang merah-belah dua setiap biji
2)5-6 ulas bawang putih-belah dua setiap biji
3)1 1/2 batang timun-buang empulur dan potong jejari
4)1 batang carrot-dikupas dan potong jejari
5)1 biji cili merah-dibuang biji dan dipotong jejari
6)1 1/2 cm halia-kupas kulit dan dimayang halus
7)1 sudu besar rempah kari dibancuh dengan sedikit air
8)Sedikit kayu manis, buah pelaga dan rempah campur
9)sedikit cuka
10)garam, gula dan serbuk perasa
11)air
Cara menyediakannya-Masa menumis gunakan api sederhana dan sentiasa mengacau rempahnya
1)Panaskan minyak dan tumis kayu manis , buah pelaga , halia dan rempah campur sehingga naik bau
2)Bila dah naik bau masukkan bawang merah dan putih dan tumis sehingga layu
3)Bila bawang dah layu masukkan rempah kari -kacau sekejap
4)Masukkan jejari cili merah, carrot & timun diikuti dengan sedikit air dan biar jejari timun & carrot empuk
5)Masukkan 1-2 sudu besar cuka-Kacau sekata
6) Sebelum diangkat ,masukkan garam, gula dan serbuk perasa.Pandai-pandailah seimbangkan rasa
No comments:
Post a Comment