Masak Pindang ikan tongkol (resepi arwah ibu )
(orang melaka kata masak pindang )
Bahan2:
5 ketul ikan tongkol di bersihkan
2 camca kecil kunyit serbuk
2 inci halia
1 biji bawang besar- dihiris
3 keping asam keping
air asam jawa
8 biji cili api ( dibelah dua.atau ditumbuk kalau xnk pedas kurangkan )
1 liter air
Garam secukup rasa.
Cara2 nk masak
. Panaskan air dalam periuk sampai air menggelegak.masukkan halia,serbuk kunyit, air asam jawa /asam keping dan tunggu kuah menggelegak balik baru letakkan ikan kacau perlahan2.Tutup sebentar sementara menunggu ikan masak. Bila ikan dah masak masukkan cili api dan perasakan ngan garam, kacau sebati perlahan2 supaya ikan tak hancur.Biler rasa kuah singgang dah sebati dan secukup rasa tutup apu dan siap tuk dihidangkan.
p/s : Boleh jugak guna ikan lain seperti ikan kembung,ikan parang,ikan tenggiri dan ikan ikan citarasa anda
No comments:
Post a Comment