Butter Garlic Lobster
Butter Garlic Lobster
Bahan-bahan
- 1 ekor udang kara
- 1 buku mentega
- Sebiji bawang putih
- Sebiji bawang besar
- 3 tangkai daun basil
- ¼ biji betik
- ¼ ubi keledek
- 1 biji buah markisa
- Chinese Parsley
- Minyak
- Garam
- Gula
- Lada hitam
- Ais
- Air
Cara Penyediaan
Udang Kara
- 1. Rebus air, bawang besar dan bawang putih sehingga mendidih. Masukkan garam dan lada hitam.
- 2. Blanch udang kara selama 4 minit, tutup api dan keluarkan udang kara dan masukkan ke dalam ais yang dicampurkan dengan air.
- 3. Keluarkan isi udang kara dari kulit.
- 4. Di dalam kuali yang lain masukkan smentega dan 8 ulas bawang putih yang telah diketuk.
- 5. Celupkan udang kara di dalam mentega sebentar sahaja dan hidangkan.
Sos Pesto Basil
- 1. Kacang tana disangai dan dibuang kulit dan dikisar halus.
- 2. Masukkan daun basildan kacang yang telah dikisar ke dalam pengisar, masukkan 3 ulas bawang putih dan dikisar dengan minyak.
- 3. Tambahkan garam dan lada hitam.
Keledek
- 1. Keledek dipotong dadu dan diperapkan dengan garam, lada hitamkemudian dibakar selama 20 minit di dalam oven pada suhu 180c.
Salsa Jambu Batu
- 1. Tapiskan jus buah markisa dan campurkan secubit garam.
- 2. Betik dan jambu batu dipotong dadu.
- 3. Hiris halus daun parsley.
- 4. Campurkan semua bahan dan gaulkan bersama.
No comments:
Post a Comment