Friday, January 24, 2014

Nasi Beriyani Bersama Telur Kurma, Papadom, Acar & Kobis



Nasi Beriyani Bersama Telur Kurma, Papadom, Acar & Kobis 

    Nasi - Bahan A

  • 3 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 5 cardamom
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 1 sudu Ghee
  • 1 sudu minyak
  • 1 sudu garam
  • 2 sudu serbuk turmeric
  • Nasi - Bahan B

  • 2 cawan beras Basmathi

    Bahan C

  • 2 cawan air
  • ½ cawan susu
  • 2 sudu jus limau
  • Bahan D

  • 1 sudu ketumbar
  • 1 sudu jintan putih
  • 2 sudu garam masala
  • 1 biji bawang besar
  • 2 biji tomato
  • Ayam (yang telah diperap dengan bawang putih dan halia)
  • ½ cawan yogurt

    Cara Penyediaan

    Masi

  • 1. Tumiskan bahan A dan tambahkan bahan B dan bahan C. Masak sehingga separuh masak.
  • 2. Di dalam periuk berlainan, tumiskan bahan C dan tambah bahan D.
  • 3. Lapiskan hasil daripada langkat 1 dan 2 di dalam ‘pressure cooker’ dan tunggu sehingga masak.
  • Telur Kurma & Papadom

  • 1. Rebus telur sehingga masak
  • 2. Kupas telur rebus dan goreng telur bersama dengan papadom
  • 3. Telur kemudian diperapkan bersama dalam kuah ayam biryani
  • 4. Goreng papadom sehingga masak keemasan.
  • Acar

  • 1. Hiris timun dan lobak
  • 2. Kisar kasar kacang almond
  • 3. Tumiskan bawang merah, putih yang dicincang halus bersama-sama sedikit udang kering, cili kering halia dan serbuk kunyit.
  • 4. Masukkan timun, lobal dan kacang yang dikisar tadi, sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment