Nasi Beriyani Bersama Telur Kurma, Papadom, Acar & Kobis
Nasi Beriyani Bersama Telur Kurma, Papadom, Acar & Kobis
Nasi - Bahan A
- 3 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 5 cardamom
- 2 batang kulit kayu manis
- 1 sudu Ghee
- 1 sudu minyak
- 1 sudu garam
- 2 sudu serbuk turmeric
Nasi - Bahan B
- 2 cawan beras Basmathi
Bahan C
- 2 cawan air
- ½ cawan susu
- 2 sudu jus limau
Bahan D
- 1 sudu ketumbar
- 1 sudu jintan putih
- 2 sudu garam masala
- 1 biji bawang besar
- 2 biji tomato
- Ayam (yang telah diperap dengan bawang putih dan halia)
- ½ cawan yogurt
Cara Penyediaan
Masi
- 1. Tumiskan bahan A dan tambahkan bahan B dan bahan C. Masak sehingga separuh masak.
- 2. Di dalam periuk berlainan, tumiskan bahan C dan tambah bahan D.
- 3. Lapiskan hasil daripada langkat 1 dan 2 di dalam ‘pressure cooker’ dan tunggu sehingga masak.
Telur Kurma & Papadom
- 1. Rebus telur sehingga masak
- 2. Kupas telur rebus dan goreng telur bersama dengan papadom
- 3. Telur kemudian diperapkan bersama dalam kuah ayam biryani
- 4. Goreng papadom sehingga masak keemasan.
Acar
- 1. Hiris timun dan lobak
- 2. Kisar kasar kacang almond
- 3. Tumiskan bawang merah, putih yang dicincang halus bersama-sama sedikit udang kering, cili kering halia dan serbuk kunyit.
- 4. Masukkan timun, lobal dan kacang yang dikisar tadi, sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment